Caos a l’espai-temps

“time is the same in a relative way but you are older…” deia Pink Floyd al “The Dark Side”

Ahir va ser un d’aquells dies caótics en l’espai-temps; dels que em fan pensar en escriure un post al meu descuidat blog… Segur que us heu pensat que només és una excusa per posar una foto de Pink Floyd oi? doncs segui llegint i veureu que no.

Perque mentre el IMac em deia que eren les 15h, el portatil em deia que eren les 14h… i tots dos tenen activat l’actualització automàtica de la hora…

Com ja vaig publicar, el tema de la hora local és in tema força complex i caótic, doncs no tots els paisos tenen la franja horaria que els toca (catalunya, per exemple), sino que no tots els paisos fan el canvi d’horar d’estiu/hivern, i per acabar-ho d’arreglar alguns que sí el feien, el deixen de fer, o encara més barroc, paisis amb diferents franjes horàries, alguns estats si fan el canvi d’horari i d’altres no.

I per si no era prou complex, els paisos que fan el canvi horari no el fan el mateix dia! A l’hemisferi Nord se sol fer unparell de setmanes DESPRES del Sud

I encara més, quan es fa aquest canvi horari, se li suma o resta una hora, depenent del hemisferi que estiguem parlant!

I tot això es va ajuntar ahir a Sao Paulo ;D


Que us posi un exemple, d’acord:

Pels volts del cap d’any (perque no podem parlar d’estiu o hivern globalment) la diferència horària entre Barcelona i Brasil és de 5 hores. El sol triga 5 hores més a arribar a Sao Paulo, això si és invariable.

Però quan hi ha el canvi d’horari (el d’estiu a hivern al Nord i d’hivern a l’estiu al Sud) passa de 5 hores a…. 3! Es clar perque mentre a l’hivern el rellotge s’endarrereix, a l’estiu s’avança, i com aixo no passa al mateix temps, mentre a CAT teniu un dia de 25 hores, a SP en tenim un de 23.

Això seria fàcil si es fes el mateix dia; diferencia horaria Barcelona-SP? 5 o 3 hores, depèn de l’epoca de l’any… Doncs no!
Perque resulta que el canvi d’horari es fa al Sud dues setmanes abans, així que durant una o dues setmanes, entre que es fa el canvi d’horari d’estiu a Brasil i fins que a CAT es faci el canvi d’horari d’hivern a CAT, la diferència horaria Barcelona-SP es de 4 hores!

I ja està?
Doncs tampoc. Perque resulta que enguany, Brasil ha decidit sortir del sistema de canvi d’horari d’hivern: “La única cosa bona que ha fet Bolsonaro” ens deia el taxista ahir.

Aixi doncs si ja no es fa el canvi d’horari a Brasil, la diferència horària amb Barcelona, no va canviar ahir, i va romandre en les seves 5 hores… Fins que a CAT feu el canvi d’horari, endarreriu el rellotge el dia 26 d’Octubre i la diferència passi a ser de 4 hores – 5 hores al abril (i no de 3-5 com fins ara).

Però es clar, tampoc esta clar que a Catalunya es respecti el canvi d’horari molt temps més. CADA cop que hi ha canvi d’horari haureu sentit dir que s’esta estudiant no fe-lo més. CADA cop… però aquest cop va de veres! Ja es parla que el 2021 podria se el darrer any que es fa. Està per veure, pero sembla que la tendència es a fer desaparèixer aquest sistema que no porta més que problemes.

Ah! I si per si tot plegat no fos ja prou barroc, la Independència de Catalunya podria, aprofitant que fem net amb españa, impulsar el projecte de posar a Catalunya en la franja horària que li pertoca, que és la hora de London (GMT) i que es la hora “central” del mon 😉

Si això passes, la diferencia SP-CAT seria de 3-4 hores si es respecta el canvi d’horari d’estiu o simpement la 4 hores tot l’any si deixa de fer el DST.

Palles mentals parlant del temps? Segurament, però de tots els invents de la humanitat, el rellotge és, segurament, el que ens fa anar mes de corcoll en el nostre dia a dia.

Això, es clar, si no tens actualització automàtica com els ordinadors.
I tampoc. Perque per alguna raó un dels meus ordinadors va fer el canvi d’hora i l’altre no.

Que Perque? que volueu que us digui…

Com deia en Buenafuente, “amb el canvi horari, la hora que guanyo quan s’endarrareix el rellotge, me la passo posant a l’hora tots els rellotges de casa..”

Doncs el mateix. El temps que haurieu guanyat, l’heu malaguanyat llegit aquest impresentable blog… 😉

Però Merci ;D

Que opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s